Wie leidt jouw leven?

Jij, vanuit je ziel en je zielsverlangen?

Of jouw innerlijke criticus, die je klein houdt, veilig in de comfortzone en weg van angsten en teleurstellingen…?

Je innerlijke criticus is je slechtste raadgever” – Energy Sisters

In de aflevering van deze week:

 • Uitstelgedrag wordt vaak niet herkend en kan zich verstoppen achter niet-gerichte acties, daar hebben we het in de vorige podcast over gehad. Uitstelgedrag kan verschillende oorzaken hebben en één daarvan is het kritische stemmetje in je hoofd. 
 • Wie leidt jouw leven? Jij, vanuit je ziel en je zielsverlangen? Of jouw innerlijke criticus? Die je klein houdt, veilig in de comfortzone en weg van angsten en teleurstellingen…?
 • Je hebt een verlangen, een missie, een passie. Je bent een ondernemer die mensen helpt en je wilt impact maken in de maatschappij, in de wereld. Maar dat gaat niet gebeuren als je innerlijke criticus aan het roer staat!
 • Vraag jij je wel eens af waarom het niet zo lekker loopt in jouw business? Waarom je nog niet bereikt hebt wat je wilt bereiken? Onderzoek dan eens wie er aan het roer staat. Jouw innerlijke wijsheid (met vertrouwen) of je innerlijke criticus (met angsten)?
 • Hoe weet je nou het verschil tussen je innerlijke wijsheid en je innerlijke criticus? Dat is een kwestie van goed opletten. Er zijn tekenen – en dit gebeurt vaak zonder dat je het zelf doorhebt – dat jouw innerlijke criticus je klein aan het houden is, veilig en in de comfortzone, weg van gevaar en angst. We hebben de belangrijkste tekenen op een rijtje gezet:
 • Signaal #01 – Doe ik zelf wel.
  Als je alles zelf wilt doen en nooit toelaat dat anderen je helpen of werk uit handen nemen dan heb je grote kans dat je innerlijke criticus zich ermee bemoeit. Waarom? Enerzijds mogelijk uit perfectionisme (als het niet goed genoeg is word ik daarop aangekeken) en anderzijds mogelijk uit een drang naar controle (anders gebeurt het toch niet goed genoeg).
 • Signaal #02 – Mensen aantrekken die onderpresteren zodat je uiteindelijk nog alles zelf moet doen.
  Deze vorm van sabotage komt uit de wet van de aantrekkingskracht; de angst om niet goed genoeg te zijn maakt dat je mensen en situaties aantrekt die dat waarmaken.
 • Signaal #03 – Uitstellen en omzeilen.
  De andere kant kan zijn dat je projecten die bij jou weerstand oproepen (maar die wel naar transformatie en ontwikkeling van jezelf wijzen) constant probeert te omzeilen of uit te besteden aan anderen. Natuurlijk moet je goed kijken en of een kwaliteiten wel bij energietype past. Indien dat zo is en je hebt er een angst bij (of uitstelgedrag) dan is je innerlijke criticus aan het woord en moet je dit juist wel zelf aanpakken. Is dit niet één van jouw kwaliteiten dan is het een goed plan om die taak uit te besteden. Sowieso is angst een teken van dat je innerlijke criticus aan het woord is en niet je innerlijke wijsheid. 
 • Signaal #04 – Je energie stoppen in de ‘bijvakken’ in plaats van taken voorop stellen die je vooruit doen bewegen.
  Zie ook vorige aflevering over verkapt uitstelgedrag: wel nuttige dingen doen maar niet die dingen doen die nu essentieel zijn voor de vooruitgang van je bedrijf.
 • Signaal #05 – Eindeloos aan blijven modderen met je logo, je naam, blogs, een boek etc. zodat je nooit iets lanceert wat geld oplevert.
 • Signaal #06 – Ja zeggen wanneer je een nee voelt. Vaak komt dit natuurlijk uit onzekerheid en een ‘wat zullen mensen wel niet van mij denken’.
 • Signaal #07 – Continu de waardering zoeken bij anderen in plaats van die aan jezelf te geven.
  Door bezig te zijn met hoe je overkomt (meer diploma’s, titels, dit heb ik bereikt, competitie etc.) in plaats van te doen wat nu belangrijk is voor jou en jouw business. Het is zo belangrijk om niet bezig zijn met jezelf constant te vergelijken met anderen maar je eigen ding doen. Daarom is Inside-Out werken dus zo belangrijk.
 • Signaal #08 – Je constant bemoeien met anderen en meegesleept worden in die emoties en gevolgen.
  Door dat te doen vul je je hoofd ermee en geef je je kostbare energie en tijd daaraan uit. Er blijft dus geen ruimte over voor je eigen ontwikkeling en voor het aanpakken van wat jij nu aan groei nodig hebt.
 • Signaal #09 – Je creëert chaos en crisis in je omgeving.
  Dus je gaat de discussie opzoeken en creëert misschien zelfs onhandige ongelukjes (onbewust) zodat je je niet hoeft te focussen op dat enge innerlijke werk of op enge levens doelen.
 • Signaal #10 – Geloven in de leugen die zegt dat je het pas waard bent als je je uit de naad werkt en perfect bent (perfectionisme).
 • Signaal #11 – Chronisch verveeld ergens van zijn en steeds naar een leuk nieuw project gaan zonder iets af te maken.
  Starten voelt (en is) ook zoveel makkelijker. We noemen dit ook wel het Shiny Object Syndrome.
 • Signaal #12 – Niet focussen op één van je briljante ideeën omdat je bang bent dat je het verkeerde kiest en dus iets misloopt daardoor.
 • Signaal #13 – Zeggen dat je je passie niet weet, dat je geen doelen hebt.
  Ook niet groot durven dromen, dat is eng en mogelijk word je teleurgesteld wanneer je dat wel doet.
 • Signaal #14 – Constant het verhaal vertellen ‘ik heb geen tijd / energie / geld om … te doen’
  Eigenlijk betekent dit gewoon dat je je prioriteiten niet op een rijtje hebt en dat je niet aligned bent met wat je wilt. Daarom is het ook zo belangrijk om je doelen en je missie helder te hebben en dat je echt leert hoe je van binnen naar buiten kunt werken. Dat is ook wat we je leren in de Inside-Out Business School.