Grenzen stellen en je eraan houden is zo belangrijk.

Voor jou als mens maar zeker als je ondernemer bent.

Dus stel jij duidelijke grenzen? Neem jij de ruimte in die je verdient of die nodig is om een goed lopende business neer te zetten?

Dat is het topic van deze aflevering!

Grenzen aangeven is niet egoistisch. Het is respect hebben voor jezelf.” – Energy Sisters

In de aflevering van deze week:

 • Grenzen stellen is je eigen ruimte afbakenen zodat je ook je eigen ruimte kunt innemen. Zoals je dat doet wanneer je een stuk grod hebt gekocht. Je geeft je erfgrens aan met een hek en iedereen die onuitgenodigd over dat hek komt is een inbreker. Dat vinden we allemaal logisch. Maar wanneer het over persoonlijke grenzen gaat wordt het ineens een ander verhaal.
 • Persoonlijke grenzen aangeven is net zo belangrijk, misschien wel nog belangrijker. Bijvoorbeeld in je gezin of huishouden. Je hebt dan twee soorten grenzen: letterlijke – dus fysieke grenzen – en figuurlijke grenzen, dus grenzen in energie, tijd en geld.
 • Fysieke grenzen. Heb jij een eigen ruimte in huis? Veel vrouwen hebben dat niet. De kinderen hebben allemaal een eigen kamer, de woonkamer is gezamenlijk, de slaapkamer is gezamenlijk maar waar kan jij gaan zitten om rustig te werken, ongestoord tv te kijken of een boek te lezen?
 • Mannen hebben vaak ook geen eigen ruimte in huis maar zij hebben een veel meer yange energie en eigenen zich daardoor veel sneller een ruimte toe (wie ‘bezit’ er bij jullie in huis bv de afstandsbediening?). Vrouwen zijn meer yin en zijn daardoor wat zachter, wat sneller op de achtergrond en ook vaak meer zorgend voor de ander.
 • Maar grenzen stellen en aangeven is wel een belangrijk onderdeel van energiemanagement en hiermee dus ook een belangrijk aspect in de Wet van de Aantrekkingskracht. Dat leren we onze mensen ook in de Inside-Out Business School. Van binnen naar buiten werken, van yin naar yang. Binnenkort gaan we hier ook een GRATIS training over geven (klik hier voor meer informatie en aanmelding). In deze training leer je precies welke stappen je moet zetten om je business zo neer te zetten dat meer klanten een logisch gevolg zijn – dus dan ga je makkelijker meer klanten aantrekken – die constante stroom van nieuwe klanten waar wij het zo vaak over hebben. Je leert dus exact de stappen welke stappen je moet zetten en in welke volgorde zodat je nooit meer het internet hoeft af te struinen naar de best werkende strategieën. Je hebt dan alles meteen bij elkaar, alles wat je nodig hebt voor een succesvolle business (iedere B&M ondernemer kan hier 30.000 – 100.000 pj mee verdienen: ook jij!!) en dat allemaal zonder stress en overwhelm natuurlijk > dat is de Inside-Out Methode!
 • Dus ga zorgen voor een eigen ruimte in huis. Al is het maar een hoekje van de zolder waar je een tafeltje en een fijne stoel kunt neerzetten. Ga dat vandaag meteen regelen. Zet je grenzen en houd je daar ook aan.
 • Figuurlijke grenzen. Neem jij jouw eigen ruimte in in jouw huis of gezin?
  • Eten jullie altijd alleen maar dat wat de kinderen lekker vinden > en jij dan?
  • Gaan jullie altijd naar de Belgische Ardennen omdat jouw lief wil fietsen op vakantie? > en jij dan?
  • Kijken jullie altijd iedere voetbalwedstrijd én de commentaren ervoor en erna > en jij dan?
  • Geef jij nooit geld uit aan iets wat jij heel leuk vindt omdat het anders van het familie-vakantie-budget afgaat? > en jij dan?
  • Lukt het jou niet om meer me-time te nemen, of tijd voor je hobby, of tijd voor werken AAN je bedrijf, omdat je met de kinderen naar de zwemles, de voetbal of de tekenclub moet én je daarnaast nog boodschappen moet doen, moet koken en moet zorgen dat het huiswerk goed gemaakt wordt? >> en jij dan?
 • Al deze dingen zijn super belangrijk voor je als je een vrouw bent (en voor mannen met een wat meer zachte, yinne energie ook) en zeker als je ondernemer bent. Want  dan kun je je veel beter focussen op je bedrijf. Dan ben je minder snel afgeleid en dan zit je minder snel in een lage energiefrequentie (denk aan die LOA).
 • Dat betekent ook dat je vaker NEE mag zeggen. Nee is trouwens een volzin, je hoeft dus helemaal niet in detail uit te leggen waarom je nee zegt tegen iets of iemand. Want ‘ja’ zeggen tegen alles wat een ander vraagt is ‘nee’ zeggen tegen jezelf. In het groot maar het zijn ook vaak die kleine dingen:
  • Kun je heel even komen kijken?
  • Kun je heel even iets komen vasthouden?
  • Mam, waar ligt de schaa-haaaaar? (het liefst schreeuwend van beneden naar boven)
 • Herkenbaar? Het zijn allemaal kleine dingen maar het haalt je wel uit focus. En even voor de duidelijkheid: ZIJ halen jou niet uit focus maar jij haalt JEZELF uit je focus door het toestaan omdat je geen grenzen hebt gezet en/of ze niet durft aan te houden…
 • Waarom doen zoveel mensen dat toch? Onzekerheid is hierin wel de groo