Vandaag gaan we het hebben over iets wat schaars is tegenwoordig.

Iets waar we allemaal meer van willen.

Iets waarmee we veel sneller en veel gemakkelijker onze doelen kunnen bereiken.

Vandaag gaan we het hebben over olifanten en konijnen…

Zeker weten dat je het super waardevol gaat vinden dus ga snel luisteren.

“One of the very worst uses of time is to do something very well that need not to be done at all.” – Brian Tracy

In de aflevering van deze week:

  • Tijd is geld (zeggen ze altijd) maar tijd, daar kun je niet meer van maken. Iedereen heeft maar 24 uur in een dag. Dus als je meer geld wilt maken dan is ht niet de beste oplossing om meer tijd in je werk te gaan steken. Sowieso als ondernemer krijg je niet betaald voor de tijd die je in je zaak steekt, sterker nog als dat wel zo zou zijn dan was iedere zelfstandige nu wel miljonair!
  • Meer tijd steken in je bedrijf gaat je niet meer klanten, meer inkomen of meer vrijheid opleveren. Wat wel? Aandacht! Focus. In deze hypersnelle tijd wordt aandacht ook wel eens het nieuwe IQ genoemd. 
  • Focussen, dat kunnen we tegenwoordig haast niet meer. Er komt zoveel informatie op ons af de hele dag en we kiezen er ook zelf voor om alles bij te willen houden, om van alles tegelijkertijd te doen. Ons brein is lui en traag geworden. We denken dat we snel denken (en misschien heb jij ook wel een snel brein) maar vaak is onze aandachtsspanne maar kort en schieten onze gedachten steeds vluchtig van het één naar het ander.
  • Hoe meer je met volle aandacht aan je bedrijf kunt werken hoe meer je vooruit komt. Hoe sneller je ook je doelen zult behalen. Aandacht is dus veel waard. Maar hoe kun je die focus nou vasthouden, hoe kun je die beter ontwikkelen? Voor het ene energietype is het wat makkelijker dan voor het andere maar wij hebben een aantal to-do’s op een rijtje gezet:
  • Oplossing 1 > Waar liggen jouw aandachtspieken en -dalen? Probeer je taken en werkzaamheden aan de hand daarvan in je dag te plannen. Op de ochtend heeft je brein nog niet zoveel beslissingen hoeven nemen en is het dus nog veel frisser. ’s Morgens je boodschappenlijstje maken is dus zonde van je ‘beslis-kracht’.
  • Oplossing 2 > Single tasken. We roepen vaak dat we heel goed zijn in multitasken maar dat kan helemaal niet, het brein kan geen aandacht geven aan twee dingen. Het brein kan wel snel switchen tussen taken, dus je bent eigenlijk aan het switchtasken. En als je dat doet, waar denk je dan dat de meeste aandacht gaat zitten? Niet in één van de taken maar juist ertussenin. Zo’n 80% van je aandacht gaat dan gewoon verloren. Dat maakt dat je 40% minder productief bent als je doet aan switchtasken. 
  • Iedere keer wanneer je even afgeleid bent dan kost het een whooping 25 minuten om vol terug in focus te komen! Wat kun je doen om dat switchtasken af te leren? Het begint met alle afleidingen en meldingen uit te zetten. Dus negeer die rode bolletjes, zet je telefoon op stil, trek de bel eruit, zoek een rustige ruimte om te werken of zet een koptelefoon op.
  • Oplossing 3 > Houd je energie hoog. Jouw energie heeft natuurlijk alles te maken met hoe je brein functioneert. Dus pas technieken toe zoals de pomodori techniek zodat je energie (en je brein) dus fris blijft. Twee dingen zijn belangrijk om aan te denken: zorg ervoor dat je energie blijft stromen (dus niet stagneert) en dat je voldoende rust tussendoor neemt.
  • Oplossing 4 > Elke Geraerts van ‘mentaal kapitaal’ zegt: Wanneer je jaagt op een olifant, laat je niet afleiden door de konijnen”. Het is waarschijnlijk een afgeleide van ‘Eat that frog’ van Brian Tracy. De olifant staat voor een prioriteit van de dag; die vergt 100 procent focus, die moet je najagen. De konijnen staan voor de waan van de dag. 
  • Wat doen de meeste mensen het eerst als ze ’s morgens opstaan? Vaak is dat email en daarmee duik je dus meteen in een konijnenhok. Van alle kanten springen ze eruit, in allerlei kleuren, en ze vermoeien jouw – op dat moment – nog frisse brein. En als je dan een tijdje later naar die olifant kijkt dan denk je ‘pffff dat doe