Wat zijn jouw energie lekkages?

Hoe krijg je meer energie? 

Hoe houd je je energie goed in balans?

Vaak focussen wij ons op de energie die binnen komt maar het is net zo belangrijk om bezig te zijn met de energie die je uitgeeft of die weglekt…

Daar gaat deze aflevering over.

“Energy flows where your attention goes.”

In de aflevering van deze week:

 • Jij bent het belangrijkste kapitaal in jouw business en in heel je leven, daarom moet je goed voor je energie zorgen. Vaak denken we dan alleen maar aan de input-kant: goed eten, goed ademen, goed slapen, vitamines en mineralen nemen etc. maar het is ook slim om te kijken naar waar jouw energie weglekt. Misschien ben je je daar niet eens van bewust.
 • Als je water blijft gieten in een emmer waar gaatjes in zitten dan blijft het waterpeil natuurlijk dalen. En die gaatjes, die energie lekkages, zijn voor iedereen anders. Per energietype zijn ze zelfs anders.
 • Weet jij al wat jouw dominante energie is? Doe hier een snelle test.
 • Aarde > Mensen met veel Aarde-energie zijn heel sociaal, willen anderen helpen en voeden en houden van harmonie. Ze zijn ook heel precies en goed in details. Waar ze niet zo goed tegen kunnen, en waar hun energie dus snel op weglekt, zijn asociale mensen, mensen die alleen maar naar zichzelf kijken. Ruzie, onenigheid en botte mensen. Ze raken ook energie kwijt als ze zich niet gewaardeerd voelen (voor de zorg/hulp die ze geven), aan nonchelance, of wanneer ze opgejaagd worden (omdat dingen sneller moeten). Aarde zorgt altijd heel goed voor anderen maar Aarde moet er wel voor opppassen dat ze niet beter gaat zorgen voor anderen dan voor zichzelf. 
 • Voor iedereen geldt, maar zeker voor Aarde, dat veel denken en piekeren héél veel energie kost.
 • Metaal > Mensen met veel Metaal energie in hun profiel zijn vaak wat meer introvert, praten rustig en met weinig gebaren. Ze kunnen dus echt energie verliezen aan mensen die heel veel en heel hard praten, op een drukke beurs bijvoorbeeld. Maar ook van mensen die constant aan het woord zijn, veel over zichzelf praten en hard lachen, worden ze snel moe. Metaal is serieus, stabiel en betrouwbaar en kan niet goed tegen mensen die onbezonnen zijn, die de regels en de structuur niet respecteren. Ze kunnen ook niet tegen nepheid, slordigheid en mensen zonder discipline.
  Verdriet en melancholie zijn de emoties die horen bij Metaal dus Metaalmensen raken daar ook sneller energie op kwijt. Ook zijn ze geneigd van alles eerder de negatieve kant te zien, op zich heel nuttig maar het kan ook een energielek gaan vormen als het teveel wordt. Metaal verliest ook snel energie aan het vasthouden aan dat wat niet meer is, aan het verleden, aan het niet kunnen loslaten.
 • Water > Waterenergiemensen zijn mensen van schijnbare tegenstrijd; de ene keer vol in actie en de andere keer totaal in rust. Ze bewegen daar heel dynamisch en flexibel tussenin. Ze zijn verrassend, vaak niet te voorspellen en doen de dingen op hun eigen manier en op hun eigen tempo. Ze hebben niets met saaiheid, pietluttigheid en oppervlakkigheid. Ook niet met mensen die hen opjutten en mensen die contant hun aandacht vragen. Daar verliezen ze energie aan. Evenals aan passiviteit, zelfmedelijden, zijige, laffe of doelloze mensen.
  Water kan ook heel goed tegen chaos maar aan de andere kant kan dat ook een valkuil gaan vormen en dus energie kosten.
  Angst is een emotie die hoort bij Water dus daar raken ze sneller hun energie op kwijt, net als op doemdenken en gebrek aan vertrouwen.
 • Hout > Mensen met veel Houtenergie zijn heel actief, altijd wel bezig met iets wat resultaat gaat opleveren. Het tegenovergestelde daarvan, dus beperkt worden en passiviteit, kost ze heel veel energie. Net zoals saaiheid, onzichtbaarheid, mensen die met de wind meewaaien, die afhankelijk zijn, die geen mening hebben en ja-knikkers. Hout is ook heel allergisch voor niet ‘uit de box mogen’, regeltjes, autoriteit, bureaucratie en details. Verder moet Hout ook oppassen met altijd gelijk willen hebben (of zijn gelijk willen halen) en dingen persoonlijk oppakken (niet alles is een persoonlijke aanval), dat kost onnodig veel energie.
  Irritatie, prikkelgevoelig en boosheid zijn de emoties die horen bij Hout dus daar verliezen Houtmensen heel snel hun energie aan.
 • Lang stil zitten of liggen (zoals in slaap) maakt dat je energie gaat stagneren. Dat geldt voor iedereen maar m.n. Hout is daar meer gevoelig voor.
 • Vuur > Vuurmensen zijn supersociaal, praten en lachen graag en houden van gezelligheid. Stilte en alleen zijn (ook binnen zitten) kost ze dan ook veel energie. Evenals mensen die saai zijn of desinteresse uitstralen, negativiteit en zeurders. Z