Dualiteit en balans

Zodra je beseft dat het leven en business doen bestaat uit ogenschijnlijke tegenstrijdigheden, wordt alles makkelijker, lichter en mooier.

Yin en Yang.
Ze zijn altijd en overal aanwezig.
Ze hebben elkaar nodig en ze zijn tegengesteld aan elkaar.
Ze consumeren elkaar en vullen elkaar aan.
Schijnbare tegenstrijdigheden die op alle vlakken in jouw leven van toepassing zijn.

Leer ze zien en het zal je zoveel meer energie en levensvreugde opleveren!

Het slechte nieuws is: Niets duurt voor altijd…
Het goede nieuws is: Niets duurt voor altijd…

In de aflevering van deze week:

  • Vandaag gaan we het hebben over dualiteitover yin en yang, eb en vloed, dag en nacht en hoe het je veel meer energie oplevert als je daar rekening mee houdt.
  • Yin en yang zijn altijd aanwezigbeide. De één vult de ander aan, denk maar eens aan het teken van het witte en zwarte vlak in de cirkel. Je ziet dan ook een witte stip in het zwart, en een zwarte stip in het wit. Dat laat zien dat ze altijd in elkaar over gaan, van dag naar nacht, van eb naar vloed, van koud naar warm en van het ene seizoen in het andere. 
  • Yin is alleen maar yin ten opzichte van yang en andersom geldt dat natuurlijk ook maar toch kun je bepaalde kwaliteiten en eigenschappen toeschrijven aan ieder. Yin staat voor koel, donker, stil, rust en vrouwelijk. Yang staat voor warm, licht, bewegend, activiteit en mannelijk. Maar ook in situaties en gevoelens kun je yin en yang definiëren.
  • Vaak willen of kunnen we maar één ding zien. Vaak vinden we dat maar één ding juist is. Maar is dat wel zo? Is het nu bijvoorbeeld donker of licht buiten? Dat is afhankelijk waar je het mee vergelijkt. Is het glas halfvol of halfleeg? Beide zijn waar, beide zijn niet waar.
  • De chinezen zeggen 1 = 3. Wat bedoelen ze daar nou mee? Wanneer je bijvoorbeeld de nacht hebt (dat is 1) dan heb je ook het tegenovergesteld; dus de dag (dat is 2) én je hebt altijd een beweging van het een naar de ander (dat is dan 3). Dus als je 1 hebt dan heb je altijd 3. Heb je hem? 😉
  • Dat is het inzicht wat we je mee willen geven. Iets is nooit helemaal het één of het ander en er is ook geen (statisch) perfecte midden. Dat geldt ook voor alles wat wij je leren, met alles wat je überhaupt leert en hoort. Dus de volgende keer dat je iets leert, iets hoort, ziet, of wanneer je een inzicht krijgt, denk dan: dat is 1 dus er is ook een keerzijde (die ook bestaat en dus waar is) en er is een beweging tussen die twee. Dat zal je zoveel energie gaan schelen!
  • Wij vertellen ook wel eens dingen die als dualiteit over kunnen komen maar die je kunt zien als 1 = 3. Bijvoorbeeld wanneer we de vraag krijgen ‘Kan dat ondernemen niet een beetje makkelijker?‘ Ons antwoord kan dan zijn: “Nee, want als je wilt groeien dan zul je buiten je comfortzone moeten”. Maar je kunt ons ook horen zeggen: “Ja natuurlijk, zodra je volledig in alignement bent met wie je bent, wat je wilt, wat je doet, voor wie en waarom, dan zal het ondernemen veel makkelijker gaan.”.
  • Één is drie, dat geldt ook voor wanneer wij zeggen: “Het gaat niet om jou, het gaat om de mensen die je wilt helpen”, dan doelen we natuurlijk op dat je je nooit moet laten remmen door je angsten (of dingen die je eng vindt). Maar aan de andere kant is het natuurlijk ook waar dat jij het grootste kapitaal bent in jouw business en dat jij en jouw energie dus het allerbelangrijkste zijn.
  • Zo is er ook iets te zeggen over werken aan je business en werken in je business, en over denken en doen. Het komt allemaal neer op datgene wat we je deze week willen meegeven: iets is nooit 100% het één of het ander. Leer om beide kanten te zien, accepteer dat en beweeg mee met de flow daartussen. Dat zal je helpen in je energie en dus in je business.