Self-care is niet selfish maar essentieel! 

Wat versta jij onder selfcare?

We denken bij self-care meestal aan relaxen, in bad liggen, boekje lezen op de bank enz. Maar is dat wel écht goede selfcare?

Hoe zit dat en wat heeft écht goede selfcare met de Wet van de Aantrekkingskracht te maken? Dat en meer in deze aflevering!

“Tijd voor jezelf nemen is niet per se goede selfcare” – The Energy Sisters

In de aflevering van deze week:

 • Self-care is niet selfish maar essentieel. Dat geldt voor iedereen natuurlijk maar zeker ook voor de ondernemer. Want je grootste kapitaal in jouw business ben jijzelf met jouw energie.
 • De meeste mensen denken bij selfcare aan niks doen, in bad liggen, boekje lezen op de bank enz. Maar dat is niet altijd goede selfcare. Tijd voor jezelf nemen is niet altijd goede selfcare. Vaak wordt het een trucje en doen we net alsof het selfcare is. Bv wanneer je in bad ligt en alsmaar denkt: “hoe betaal ik de huur van mijn praktijk deze maand?” of “ik lig hier wel maar ik moet nog zoveel doen eigenlijk…”. Dan doe je alsof je aan selfcare doet maar het is het niet helemaal want er is toch nog bijvoorbeeld angst, piekeren, stress etc. Die gevoelens zorgen voor een lage energiefrequentie en een lage energiefrequentie is het tegenovergestelde van goed voor jezelf zorgen.
 • Daar zit dus de essentie van self care in, in het goed voor jezelf zorgen. In het zorgen dat je zelf in een hogere energiefrequentie komt of blijft.
 • Dus bad liggen = goed MAAR dan wel ontspannen, ook in je hoofd.
  Boek lezen = goed MAAR wel volledig met je aandacht bij het boek.
  Sporten = goed MAAR alleen als je je ook goed daaronder voelt (en het niet alleen doet omdat het moet).
 • Uiteindelijk gaat het dus ook om balans. Tussen yin en yang, tussen eb en vloed, je kunt nooit het één of het ander hebben.
 • Bijvoorbeeld de balans tussen rust en actie. Allebei nodig op zijn tijd. Wel belangrijk dat je acties ‘inspired acties’ zijn, en dus voorvloeien uit de 3 stappen naar verbinding (leggen we uit in aflevering 28). Dat is ook goede selfcare.
 • Het is ook belangrijk dat je doet waar je bubbels van krijgt, ook in je bedrijf. Zelfs keihard werken kan selfcare zijn als het maar wel werken ‘op bubbels’ is. Want goed geld verdienen, financiële onafhankelijkheid, is ook selfcare.
 • Zelfs stress kan nog binnen selfcare vallen. Er is niets mis met af en toe een uitbarsting van yange activiteit, dat is zelfs nodig af en toe. Maar wel afgewisseld met periodes van volledig weer afschakelen. Als je altijd al in een soort van stress bent (zonder dat je er erg in hebt) en je gaat daar bovenop nog stress pieken zetten dan is dat natuurlijk niet goed voor jezelf zorgen.
 • Mindset is in deze discussie ook een heel belangrijk onderwerp. Je kunt nog zo gezond eten en regelmatig sporten maar als je niet zorgt voor een gezonde mindset dan verlaagt dat toch je gemiddelde energiefrequentie. Mensen vragen zich vaak af: ‘waarom lukken dingen niet, waarom krijg ik niet wat ik wil?’ nou dat is omdat ze toch nog in een te lage energiefrequentie zitten. Waarschijnlijk zijn ze zich daar niet van bewust maar je buitenwereld is een afspiegeling van je binnenwereld dus daar is het al aan te zien. Daarom is een coach ook zo belangrijk als het gaat om dit soort werk want dat kun je niet alleen opzoeken en aanpakken. Jij bent gewend aan jezelf, als jij het zelf zou kunnen zien dan had je het al gezien en dan had je het al veranderd … dus als dat niet is dan heb je een goede coach nodig.
 • Focus je op de dingen die je wél kunt beinvloeden, dat is ook selfcare.
 • Al die dingen waar we het nu over gehad hebben moet je niet doen omdat iemand anders dat tegen jou zegt maar dat moet je doen omdat jij dat WIL, omdat je inziet dat dat selfcare is. En dat brengt ons ook op het pad van loslaten en vergeven. Ook dat doe je niet voor de ander maar voor jezelf, dat is dus ook selfcare.
 • Nu jij!
  – Wat dacht jij dat selfcare was voordat je deze podcast ging luisteren? En hoe kijk je nu tegen selfcare aan?
  – En met de inzichten die je nu hebt, hoe goed zorg jij dan voor jezelf?
  – Wat zou je kunnen doen om écht selfcare toe te gaan passen?
  – Bedenk eens 3 dingen en ga die eens toepassen deze week!

Linken genoemd in deze aflevering: